735 души продължават присъствено в софтуерната академия

 

След първата сесия от изпити в софтуерната академия на Телерик в следващите курсове от програмата за безплатно обучение и работа за софтуерни инженери  преминаха 720 души в присъствена форма на обучение и 730 в онлайн форма на дистанционно обучение (общо 1450 души). С това софтуерната академия затвърди позициите си на най-сериозната институция за подготовка на кадри за софтуерната индустрия в България и лидер в образованието за софтуерни инженери.

clip_image002

Изпитите по HTML и уеб технологии

От записаните 3616 души за безплатно обучение по уеб технологии и HTML на изпит се явиха 1449 души. По правило на изпит се допускат обучаващите се в присъствена форма и всички онлайн участници, които са предали всичките си домашни от курса.

Изпитът беше под формата за затворен тест и се провежда присъствено в София в продължение на няколко седмици. Показвайки задоволителни знания и умения, от явилите се участници 1337 положиха успешно HTML изпита. От тях 778 души изкараха отлични резултати и ще могат да се борят за завършване на специалностите от направление “уеб технологии” ако се справят добре и в следващите курсове в направлението (CSS, рязане на сайтове, CMS системи, SEO, Photoshop, JavaScript програмиране и UI дизайн).

Абсолютен шампион в крайното класиране по предмета “HTML основи” е Т. Куртев, следван от Н. Желязков и В. Георгиев. Тримата ще получат специални награди от академията.

Примерни въпроси за теста по HTML можете да намерите в студентската система  с учебните материали от HTML курса.

Без да преувеличаваме, можем да считаме, че HTML курсът в софтуерната академия е най-масовият курс за обучение на уеб специалисти, провеждан някога в България. Горди сме, че 1337 души усвоиха успешно основите на езика HTML и продължават обучението си като уеб разработчици в академията.

Изпитите по основи на програмирането и C#

За безплатно обучение в курса по основи на програмирането с езика C# (част I) се записаха 3346 души. От тях 1119 души се явиха на изпит по програмиране на C#. Това са близо 1000 души, които се обучаваха присъствено и още 120 души от онлайн участниците в курса, които написаха и предадоха в срок всичките си домашни.

Изпитът по практическо програмиране с езика C# се състои от тест и решаване на задачи. На теста се явиха всички сериозни участници в курса (1119 души), а най-добре представилите от тях 508 участници се явиха и на практически изпит по програмиране.

По идея тестът е затворен, провежда се на място в София в рамките на една седмица и на него се явяват голям брой участници. Най-силните от тях се класират за практически изпит (понеже организирането на присъствен изпит за всички не е по силите на организаторите).

Практическият изпит по програмиране на C# се проведе в три последователни дни (27, 28, 29 декември) с три различни комплекта задачи с приблизително еднаква трудност. Участниците (160-170 души на ден) имаха по 6 часа за да решат и предадат 5 задачи по практическо програмиране в системата за автоматизирано оценяване BG Coder. В трите изпитни дни имаше общо 108 души с максимален брой точки (5 напълно решени задачи), а средният брой решени задачи беше 3.5. Задачите не бяха лесни, така че това е изненадващо силен резултат. Той потвърждава концепцията, че тестът отсява най-силните участници от C# курса, които имаха възможност да се явят на задачи по практическо програмиране.

Курса “C# програмиране – част I успешно преминаха 925 души. От тях отлична оценка изкараха 360 души. Всички тези участници в софтуерната академия могат да продължат безплатното си обучение по направление “програмиране” и ако преминат успешно и останалите курсове, да добият някоя от предлаганите в академията професии от софтуерната индустрия.

Примерни въпроси за C# теста, както и изпитните задачи от двата дни заедно с авторските решения и тестовете можете да намерите в студентската система  с учебните материали от курсa C# – част I.

В крайното класиране за курса “C# – част I” първи се класира Т. Куртев, а след него се наредиха К. Диков и С. Киров. Честито на топ шампионите. Те ще получат специални награди от академията.

От академията никой не отпада!

Софтуерната академия на Телерик разглежда подаряването на качествено образование в една от най-търсените в света професии като модерен и изключително резултатен начин за провеждане на корпоративна социална отговорност. Софтуерната академия обучава безплатно на професията “софтуерен инженер” няколко хиляди души от цяла България от всички възрастови групи. На най-силните 5% от придобилите професия в академията имат възможност да се присъединят към продуктовите екипи на Телерик (работодател #1 за България за 2012 г.), а останалите започват работа в други фирми, за което академията съдейства. До момента няма успешно завършил академията, който да не е започнал работа по придобитата специалност.

Софтуерната академия на Телерик може да бъде завършена по едно или няколко направления (специалности), за една година или за няколко години, в присъствена или в онлайн форма. Тъй като присъствените места в учебните зали на академията са ограничени, за тях се класират само най-добре представилите се участници в курсовете по предварително обявени критерии, които включват предадени домашни, резултати от изпити, споделяне на знания и помощ на колеги, помагане на колеги във форума, присъствия на учебни занятия и други. Всички останали могат да се запишат свободно за онлайн обучение.

Оценяването в курсовете (взет изпит / скъсан) се извършва единствено на базата на изпитните резултати (тестове, практически изпити, проекти).

Класирането за участие в присъствените обучения се извършва на базата на по-комплексни критерии: изпитни резултати, домашни, присъствия в час, споделяне на знания и взаимопомощ и други.

След приемни изпити през септември и октомври 2012 г. в присъствена форма на обучение бяха приети 1000 души. След изпитите по HTML и C# част I в присъствена форма на обучение в академията продължават 735 души. Всички останали могат да участват в курсовете от академията онлайн.

Напомняме на всички участници в курсовете на академията, че ако изпълнят определени изисквания (най-често се изисква предаване на всички домашни), могат да се явят на изпитите за всеки един от курсовете и независимо дали се обучават присъствено или онлайн. Разликата между присъственото и онлайн обучението е най-вече във възможността да се посещават на живо учебните занятия и да се получава на живо помощ от инструкторите. В този смисъл от академията никой не отпада, просто по-силните участници продължават присъствено, а останалите – онлайн.

13 души преминават от онлайн към присъствено обучение

Заради постигнати силни резултати на изпитите по C# и HTML (и двата) и цялостно силно представяне (по всички критерии за оценяване) имаме 13 души, които ще имат възможността да преминат от онлайн към присъствено обучение считано от януари 2013 г. Такова прехвърляне ще се прави само при изключителни ситуации, например постигнати топ резултати и при условие, че прехвърлените към присъствено обучение участници си подадат документите и да наваксат с приемните изпити за академията.

Какво следва?

Безплатните обучения в софтуерната академия следват предварително обявения учебен план. По програма следват следните три курса и съответно изпити към тях:

 • CSS стилизиране
 • C# програмиране – част II
 • Споделяне на знания и работа в екип
 • Цялостната концепция на академията, професиите, курсовете, изпитите и всичко останало за тази уникална програма за безплатно добиване на професия и започване на работа в софтуерната индустрия можете да научите от видеото от информационния ден на академията: http://www.nakov.com/blog/2012/08/24/.

  Следващата по-сериозна стъпка в развитието на академията най-вероятно ще бъде добавяне на диплома за висше образование към безплатните обучения и добиване на професия, т. е. изграждането на свободен софтуерен университет.

  Вашият коментар

  Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

  WordPress.com лого

  В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

  Google photo

  В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

  Twitter picture

  В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

  Facebook photo

  В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

  Connecting to %s

  Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  tkurtev

  Hello.GetWorld()

  Nikolay.IT

  Blog about new technologies, HTML 5, CSS 3 and more...

  Svetlin Nakov – Official Web Site and Blog

  Blog about new technologies, HTML 5, CSS 3 and more...

  %d блогъра харесват това: